Spoštovani,

tudi letos bomo tretji četrtek v novembru (19. novembra) obeležili svetovni dan raka trebušne slinavke. Naša občina bo podprla dejavnosti ozaveščanja z namenom, da bi čim več ljudi izvedelo za tega raka, predvsem pa se poučilo o njegovih simptomih in tako po svojih močeh prispevala k zgodnejšemu odkrivanju te bolezni, ki še vedno terja previsok davek.

Vsako leto pri nas namreč zboli čez 400 ljudi, okoli 380 pa jih umre. Za lažjo predstavo: to je za kar osem avtobusov ljudi! Pet let po diagnozi živi le še okoli pet odstotkov obolelih. Čas je, da to žalostno statisko spremenimo. V znak prizadevanj za širjenje zavedanja o pomenu zgodnjega odkrivanja raka trebušne slinavke se pridružujemo gibanju, ki bo potekalo v številnih državah po Evropi in svetu – osvetlili bomo Hram kulture Arnolda Tovornika Selnica ob Dravi v vijoličasto barvo in s tem podprli kampanjo, s katero je v slovenskem prostoru začelo Združenje EuropaColon Slovenija, ki zastopa bolnike z raki prebavil, tudi z rakom trebušne slinavke.

Če vas bo 19. novembra pot zanesla mimo Hram kulture Arnolda Tovornika Selnica ob Dravi zdaj veste, da je osvetljen vijoličasto, ker je to barva, ki simbolizira ozaveščanje o raku trebušne slinavke. Tega dne bodo osvetljene še številne druge stavbe v več kot 30 državah po vsem svetu. Naredimo vsi skupaj korak v smeri boljšega stanja na področju tega raka. In če že govorimo o njem ter o pomenu čim zgodnejše prepoznave, navedimo tudi znake, ob katerih moramo biti pozorni in pojdimo k zdravniku. Kot pravijo v Združenju EuropaColon Slovenija, so znaki raka trebušne slinavke naslednji: splošno slabo počutje, bolečina v žlički in/ali v sredini hrbta, izrazita nepojasnjena izguba telesne teže, svetlo blato, zelo temen urin.

Zato vam, drage občanke in občani, prijazno svetujemo, da se v primeru naštetih težav čim prej obrnete na svojega izbranega zdravnika.

Pismo Skupaj smo v tem.
Letak slinavka.

 

Skip to content